Ett modernt bibliotek med pedagogiskt fokus

Länge leve läslusten!

Välkommen till skolbiblioteket

Det var länge sedan skolbiblioteket enbart var ett rum med böcker! Idag är skolbiblioteket en verksamhet som arbetar minst lika mycket ut mot klasserna.

Vi samarbetar med skolans lärare för att tillsammans forma biblioteket till en pedagogisk resurs med litteratur, filmer, tidskrifter och databaser som är anpassade efter undervisningen.

Vår ambition är att den kunskap du bygger som elev på vår skola ska baseras på relevanta och aktuella källor.

Bibliotekets målsättning är att ge våra elever så goda förutsättningar som möjligt att utvecklas inom områden som informationssökning och källkritik. Utöver detta vill vi självklart att så många elever som möjligt ska upptäcka den inneboende kraften i språket. Länge leve läslusten!

Vänd dig gärna till biblioteket med frågor som rör boktips, informationssökning, källvärdering och annat som biblioteket kan tänkas hjälpa dig vidare med.

Vi ses!

Eva Hildeman Bibliotekarie

Eva Hildeman

Bibliotekarie
eva.hildeman(a)ystad.se
0704 34 05 94

Jockum Porath

Jockum Porath

Bibliotekarie
jockum.porath(a)ystad.se
0704 34 05 16

ther8733

Therése Gröhn

Bibliotekarie
therese.grohn(a)ystad.se
0708 46 00 56

bibliotek_ystadgymnasium2018_1

Biblioteksintroduktion

En chans att träffa oss som jobbar här, lära dig hur du hittar i biblioteket och aktivera ditt lånekort. Samtliga elever i årskurs 1. Bokas in av lärare.

Enskild handledning

Handledning i informationssök tillsammans med bibliotekarien inför större arbeten som till exempel gymnasiearbetet. Bokas av enskild elev vid behov.

Källkritisk teori med digital knorr

Vad händer med de källkritiska principerna i ett digitalt samhälle? Vilka källkritiska moment har tillkommit och vad innebär de i praktiken? Teoretisk genomgång utifrån begrepp som kontroll, äkthet, tendens, beroende, balans, engagemang och mångfald. Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Digitala biblioteket

En påbyggnad till biblioteksintroduktionen med fokus på våra digitala resurser och hur du kan använda dem på bästa sätt. Samtliga elever i årskurs 1. Bokas in av lärare.

Bokprat

Bibliotekarien babblar böcker i halvklass utifrån önskemål från läraren. Läsinspiration inom exempelvis svenska, engelska, lättläst eller önskat tema. Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Källkritiska diskussioner

Klassrumsdiskussioner där bibliotekarien deltar som bollplank. Olika fokusområden kan vara att normkritiskt granska bilder och texter, att närläsa texter på samma tema utifrån olika perspektiv, och sätt att granska hemsidors användbarhet. Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Sökskola

Om olika sätt att få ut så mycket som möjligt av din sökning med små enkla medel. Vilka småord kan vara användbara att känna till? Vad fyller asterixen för funktion? Hur snabbsöker du genom ett dokument? Om vi väljer att googla efter svar, hur ställer vi bäst frågor? Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Att kunna läsa – men ändå inte?

Bibliotekarien ingår som medpedagog i projekt som är kopplade till läsning och läsförståelse. Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Läs- och skrivsvårigheter?

I biblioteket finns lättlästa böcker på såväl svenska som på engelska. Du får även tillgång till talbokstjänsten Legimus, vilken gör det möjligt för dig med läs- eller skrivsvårigheter att lyssna på skönlitterära böcker, antingen på datorn eller i din smartphone. Kom förbi så berättar vi mer eller fråga din specialpedagog! Bokas av enskild elev vid behov.

Vetenskapligt material

Vad är skillnad mellan populärvetenskap och vetenskap? Var hittar vi vetenskapligt material och vilka vägar finns det att gå när det inte ligger fritt på nätet? Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Upphovsrätt i klassrummet

Vad innebär en Creative Commons-licens och på vilket sätt kan det spela roll i undervisningen? Vad betyder de olika symbolerna och på vilka sätt kan de kombineras för att märka ditt eget material? Bokas in enligt överenskommelse med lärare.

Resurser

Våra resurser finns via Vklass. Samtliga databaser är listade, länk till bibliotekskatalog och länksamlingar online.

Går det att sälja vapen på ett etiskt sätt? Är det rätt att sälja vapen till andra länder, där det mänskliga rättigheterna kränks? Läs mer om vapenexport och hur det fungerar. Du hittar #världspolitikensdagsfrågor i #dittskolbibliotek ...

Ett annorlunda #boktips från #dittskolbibliotek rollspelet Dungeons and Dragons finns att låna.

Är man sugen att testa så finns det i biblioteket, och vet man inte hur det går till så fråga en bibliotekarie.

Kort är det att man skapar en hjälte och upplever äventyr i en fiktiv värld fylld av magi och monster.
...

Efterlämnade anteckningar en vanlig torsdag i #dittskolbibliotek. ...

Nytt nummer av #världspolitikensdagsfrågor. I detta nummer, som kan hittas i #dittskolbibliotek, så kan man läsa om situationen i Libyen. ...

The boys are back in town! Ny klassuppsättning av Reynolds "All american boys" på väg ut! En berättelse om basket, våld, rasism, tonåren, skolan, vänskap och att välja sida.

#dittskolbibliotek #dittskolbibliotekpåpark #parkbibblan
...

God morgon i #dittskolbibliotek ...

Missa inte att läsa vad Martin Palmqvist skriver om vad läsning betyder för honom. Du hittar hans text på Ystads stadsbiblioteks sidor och sociala medier. Läs läs läs! #läsningpågår #ystadgymnasium #ystadsbibliotek ...

När vi prövar #unboxing på gymnasiebibliotekets bokfika för personal. #dittskolbibliotek #felleverans #ystadsbibliotek ...

Mariam i TE18 är också läsambassadör på @ystadsbibliotek! #läsningpågår ...

@ystadsbiblioteks läsambassadör den här veckan är Kasper i Te18 #läsningpågår ...

Inte en hel klassuppsättning men i alla fall en gruppuppsättning! Fem exemplar av Pitbull i #dittskolbibliotek ...

Att ha magiska krafter och gå i skolan kan vara ganska farligt, vilket vi känner igen från Harry Potter. För Galadriel är detta normen på hennes skola, där monster vill äta manafyllda tonåringar. Innan man tar studenten behöver man hitta allianser, tillverka trollformler och vapen för att överleva utsparken. #dittskolbibliotek tipsar om Deadly Education av Naomi Novik. En spännande bok med intressant twist på magi och skolgång. ...

Nu har de två första eleverna årerlämnat några av sina läromedel. Utan kö så här i början. Undvik trängsel genom att börja lämna tidigt! ...

Tack alla ni som kämpat i vår instagramtävling #ygläser21! VINNARNA blev de fantastiska HA20! ...

Trevlig Valborg! Här kommer sista uppdraget! Gör en bookface, tagga, med klass och #ygläser21 och publicera på din egen eller klassens konto. Du har hela nästa vecka på dig till alla uppdragen. #bookfacefriday #dittskolbibliotek ...

Ann i Österports café gillar att läsa och nu vill hon ha boktips från DIG. Ta en bild eller filma när du tipsar Ann om dina favoriter. Tagga med din klass och #ygläser21 när du postar på din eller klassens Instagram och berätta gärna i inlägget vad du tipsar Ann om att läsa. P.S. Hon har redan läst alla Agatha Christies böcker men vill gärna ha något lättsamt att läsa. #dittskolbibliotek ...

Idag är det lite ruggigt ute. Hitta den perfekta läsplatsen inomhus precis som rektor Björn här. Tagga med din klass och #ygläser21 och gärna med Ystads stadsbiblioteks tagg #läsningpågår Posta på din egen eller klassens Instagram. Klassen med flest inlägg och flest utförda uppdrag vinner en picknick i det gröna. ...

Idag är ditt uppdrag mycket lättare! Ta en bild av någon som läser under ett blommande träd. Posta, tagga! Många bilder! #ygläser21 #dittskolbibliotek ...

Scroll to Top